24 May

Fekete Péter államtitkár képviselte hazánkat május 23-án az Európai Unió Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport Tanácsának második ülésnapján, ahol kulturális, audiovizuális és sport témájú kérdéseket vitattak meg a tagállamok képviselői.


A miniszterek következtetéseket fogadtak el a fiatal kreatív nemzedékekről, amelyek kiemelik a kultúrában való részvétel elősegítését, az új fiatal tehetségek ösztönzését, valamint a kultúra, az ifjúságügy és az oktatás közötti szinergiákat. Ezt követően a Tanács elfogadta az európai audiovizuális művek terjesztésének elősegítéséről és a koprodukciók támogatásáról szóló következtetéseket. A dokumentum hangsúlyozza, hogy az audiovizuális tartalmak áthidalhatják a földrajzi és nyelvi határokat, előmozdíthatják a kulturális sokszínűséget és a közös európai értékeket, ezáltal erősítve mind a közös kulturális térséghez való tartozás érzését, mind pedig az európai audiovizuális ágazat versenyképességét.

A „dezinformáció elleni küzdelemről szóló vita során a miniszterek egybehangzóan hangsúlyozták a félretájékoztatás elleni küzdelem fontosságát. Kiemelték továbbá a médiatudatosság és a minőségi újságírás támogatását, az ön- és társszabályozás szükségességét. Fekete Péter kifejtette, hogy hazánk támogatja a hamis információk, az álhírek terjedésének megakadályozását szolgáló európai uniós intézkedéseket, a félretájékoztatás elleni fellépést célzó eddigi önszabályozási kezdeményezéseket. Hangsúlyozta a médiatudatosság kulcsfontosságú szerepét a félretájékoztatás elleni küzdelemben, mivel az nélkülözhetetlen az állampolgárok megfelelő tájékozottságához. Vélemény szerint az audiovizuális politika ezen a téren megerősítésre szorul.

Az államtitkár tájékoztatást adott Veszprém 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) jelöléséről. A programot Veszprém városa a Balaton régióval együttesen szervezi meg, melynek fontos elemei a közösségfejlesztés, az alulról szerveződő kezdeményezések, illetve a volt és jövőbeli EKF-ekkel történő együttműködés. Fekete Péter megerősítette a digitális stratégia fontosságát, és bemutatta a Közgyűjteményi Digitális Stratégiát, melynek célja, hogy biztosított legyen a nemzeti kulturális kincseink, a közgyűjteményi - levéltári, könyvtári és múzeumi - tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférése a kultúrafogyasztók számára.

A miniszterek elfogadták a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) keretében az uniós tagállamok képviseletéről és álláspontjaik összehangolásáról szóló állásfoglalást, valamint a fogyatékossággal élők sportolási lehetőségeiről szóló következtetéseket. Magyarország kiemelten támogatja a fogyatékossággal élő személyek integrációját a társadalomba, sporthoz történő hozzáférésük pozitívan hat az esélyegyenlőség megteremtésére. A gyermekek és fiatalok sportban való részvételének fokozásáról szóló vitában Fekete Péter ismertette, hogy a gyermekek sportba történő széles körű bevonása hatékonyabb lehet, ha azt az állam a legtöbb gyermeket integráló oktatás területén mozdítja elő szabályozókkal.

(EMMI)