15 Nov

A Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációjának ülésére 2021. november 11-én került sor Brüsszelben. A Tanácsülésen a magyar delegációt Stelbaczky Tibor nagykövet,  Állandó Képviselő vezette.

A miniszterek áttekintették a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kereteiben 2021. november 30 - december 3-ig Genfben megrendezésre kerülő 12. Miniszteri Értekezlet (MC12) előkészítésével kapcsolatos egyeztetések helyzetét és a lehetséges uniós prioritásokat. Magyar részről kulcsfontosságúnak tartjuk a multilaterális kereskedelmi rendszer megőrzését, és elkötelezettek vagyunk a WTO átfogó reformja mellett.

A miniszterek eszmecserét folytattak az EU-USA kereskedelmi kapcsolatok legutóbbi fejleményeiről, köztük a pozitív együttműködés előreviteléről, a Kereskedelmi és Technológiai Tanácsról, valamint a kétoldalú konfliktusok rendezése terén elért eredményekről. Magyarország támogatja a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzését az USA-val és üdvözöljük az elmúlt időszak pozitív fejleményeit. Ezzel együtt fontosnak tartjuk a kétoldalú konfliktusok hosszútávú megoldását az EU gazdasági érdekei mentén. 

Az „Egyebek” napirendi pont alatt a miniszterek tájékoztatást kaptak az EU kereskedelmi megállapodásainak végrehajtásáról szóló bizottsági jelentésről, illetve a kereskedelmi megállapodásokban szereplő fenntartható fejlődési fejezetekre vonatkozó uniós megközelítés felülvizsgálatáról. A munkaebéd során a miniszterek áttekintették a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások állását, különös tekintettel Chilére és Új-Zélandra.

A tanácsülést követően a miniszterek informális eszmecserét folytattak Katherine Tai amerikai kereskedelmi főképviselővel az EU-USA kereskedelmi kapcsolatokról, a WTO reformról, valamint a WTO 12. miniszteri értekezletének előkészítéséről.