14 Dec

 "Örömteli fejlemény, hogy végre van olyan komoly európai vezető, ráadásul az Európai Tanács elnöke, vagyis az Európai Unió első számú vezetője, aki végre kimondja azt az igazságot, amelyet már mindenki tud. A kötelező betelepítési kvóta ugyanis hatástalan és megosztó, az illegális bevándorlás erőltetése pedig veszélyes" - jelentette ki Szijjártó Péter, aki az egyesült államokbeli San Franciscóban tartózkodik, és tárgyal a helyi üzleti élet, valamint a magyarság ottani képviselőivel.
    "Az illegális bevándorlást meg kell állítani, nem pedig szervezni. Egyes brüsszeli bürokraták az illegális bevándorlást folyamatosan szervezik és ösztönzik. Ez Európára és az európai emberekre veszélyt hoz. A kötelező betelepítési kvóta pedig teljesen szembemegy a józan ésszel, az európai szabályokkal és a kontinens biztonságával" - tette hozzá a miniszter.
    Donald Tusk az uniós állam- és kormányfői találkozóra szóló meghívó levélben "hatástalannak" és "rendkívül megosztónak" minősítette a kötelező menekültügyi kvótákat.
    Az Európai Bizottság reakciójában élesen bírálta Tuskot, valamint Németország is jelezte, hogy nem osztja a tanács elnökének álláspontját, és kiáll a kötelező kvótarendszer mellett.
    "Most azok támadják Donald Tuskot aljas és szemforgató módon, akik évek óta képviselik az Európai Bizottság évek óta nyilvánvalóan elhibázott bevándorláspolitikáját" - szögezte le Szijjártó Péter. Ez a bevándorláspolitika nagyon komoly veszélyt hozott az európai emberekre, az illegális bevándorlási hullámok ugyanis nagyon jó lehetőséget adtak a terrorszervezeteknek arra, hogy elküldjék terroristáikat Európába. Az eredmény világos: az elmúlt két évben a kontinensen 27 súlyos terrortámadás történt, amelyek 330 ember halálát okozták, további 1300-an pedig megsérültek - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

 

MTI