25 Apr

Az egészségügyi miniszterek informális ülésére a bolgár elnökség alatt április 22-23-án került sor Szófiában. A magyar delegációt Ladányi Márta helyettes államtitkár vezette.


A délelőtti vitán a delegációk egyetértettek abban, hogy szektorokon átívelő és valamennyi érintett szereplő bevonásával járó fellépésre van szükség, hogy a lakosság és különösen a gyermekek egészségesebb élelmiszerekhez jussanak hozzá.

A magyar delegáció úgy véli, hogy minden eszközzel segíteni kell, hogy a fogyasztó elérhető áron juthasson hozzá az egészséges, biztonságos és magas minőségű élelmiszerekhez, és támogatnunk kell az ilyen termékek nagyobb mennyiségű előállítását. Fenn kell tartani és tovább erősíteni az ún. fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatásának rendszerét, azon belül is az ökológiai gazdálkodás támogatását. Emellett látni kell, hogy a gyermekeknek szóló élelmiszer-reklámozás egy számos kihívással (pl. élelmiszerforgalmazáshoz kötődő ajándékok) járó, globális jelenség, amely uniós szintű kezelést igényel, melynek ki kell terjednie a reklámozásban megjelenő modern eszközökre. Kiemelkedő szerepe van a kutatásnak is, hogy jobban megértsük azon fogyasztói motivációkat, melyek az egészségesebb életmód kialakítását szolgálják.

A miniszterek szintén eszmét cseréltek gyógyszerek hatékonysága, megfizethetősége és hozzáférhetősége kérdésében.

Sokakban felmerül, hogy a Tanács miért foglalkozik minden évben gyógyszerpolitikai témákkal. Meggyőződésünk, hogy nem lehet eleget beszélni a gyógyszerekről, amíg a jelenlegi kihívásokkal kell szembesülnünk. És e kihívások lényegesek, mert a kormányoknak korlátozott egészségügyi költségvetés mellett kell megfelelniük az összes beteg igényeinek, miközben hozzáférést kell biztosítani az új és általában igen drága technológiákhoz.

 

Ilyen környezetben a tagállamoknak szorosan együtt kell működniük az új terápiák hozzáadott értékének jobb értékeléséhez. Az új technológiák előre jelzése, a fejlesztőkkel folytatott korai párbeszédek és az egészségügyi technológiaértékelés nyilvánvaló együttműködési területek. E folyamatokat azonban mindig a tagállamoknak, és nem az iparnak kell irányítania. Fontos továbbá, hogy folytassuk a fenntartható finanszírozási modellekről szóló tapasztalatcserét. Elismerjük az uniós szintű folyamatokat, azonban úgy véljük, hogy a legnagyobb hozzáadott értéket a hasonló gazdasági helyzetben lévő országok regionális együttműködése jelentheti. Ilyen együttműködésben Magyarország is részt vesz, Lengyelországgal, Szlovákiával, Litvániával, a Cseh Köztársasággal és Lettországgal karöltve.