24 Nov

Folyamatos pozitív visszajelzéseket kell adnia az Európai Uniónak az úgynevezett keleti partnerországoknak, a velük való együttműködés ugyanis a közösség politikai, gazdasági, energetikai és biztonsági érdeke - jelentette ki Szijjártó Péter az uniós és a keleti partnerségi országok vezetőinek pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján. 


Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a magyar álláspont szerint az EU csak akkor tudja visszaszerezni az elvesztett versenyképességét, csak akkor tud erős lenni, ha minél több külső szövetségest, stratégiai partnert és barátot tud szerezni.
    Hozzátette, Magyarország határozottan támogatja a bővítési folyamat felgyorsítását, mert minél több ország alkotja az Európai Uniót, az annál erősebb. Az ország emellett támogatja a társulási megállapodásokat, a partnerségi programokat és a szabadkereskedelmi egyezményeket a külső partnerekkel - emelte ki.
    "Magyarország mindig is egy ambiciózus, a részt vevő országok európai aspirációit erősítő keleti partnerségi programot akart" - mondta a tárcavezető, hozzáfűzve, hogy pozitív visszajelzések hiányában a kelet-európai országokban el fogják veszíteni "támogatottságukat és hitelességüket" az európai irányultságú politikai erők.
    Leszögezte továbbá azt is, hogy az EU hosszú távon nem hagyhatja figyelmen kívül az együttműködést az Eurázsiai Gazdasági Unióval. Továbbá energetikai és biztonsági érdeke a keleti partnerekkel való szorosabb együttműködés, ugyanis az azerbajdzsáni gáz az egyetlen olyan forrás, amely szóba jöhet, mint a dél- és kelet-európai gázdiverzifikációs törekvések alapja.
    Pozitív visszajelzésekre van szükségük a keleti partnereknek, mert azok nélkül az európai inspirációval rendelkező kormányok és politikai erők elveszítik a támogatottságukat és hiteltelenné válnak - húzta alá. Ezért támogatja Magyarország a Grúziával és Moldáviával megkötött tárulási és vízummentességi megállapodást. Támogatja a folyamatban lévő EU-Azerbajdzsán keretmegállapodásról szóló tárgyalások minél előbb eredményre vezessenek, határozottan kiáll a Fehéroroszországgal szemben érvényben lévő szankciók feloldása mellett és támogatja az Örményországgal megkötött megerősített partnerségi megállapodást is - mondta Szijjártó Péter.
    

(MTI)