7 Dec

Az ülésén Magyarországot Stelbaczky Tibor nagykövet és Mernyei Ákos helyettes államtitkár (NFM) képviselte.

A Tanács megvitatta a nem személyes adatok szabad áramlásáról szóló rendelettervezetet. A rendelet célja, hogy megszüntesse az indokolatlan adatlokalizációs követelményeket és világos keretet teremtsen a nem személyes adatok EU-n belüli, határokon átnyúló áramlására vonatkozóan. A vita során a tagállamok erőteljes támogatásukat fejezték ki az adatok szabad áramlásáról szóló javaslattal és az elnökség azon törekvésével kapcsolatban, hogy még idén megállapodást érjen el a Tanácsban.

A miniszterek tudomásul vették az elektronikus hírközlés során a magánélet védelmét biztosítani hivatott szabályok módosítására irányuló javaslattal kapcsolatos előrehaladást (elektronikus hírközlési adatvédelemi rendelet). A rendelettervezet célja, hogy az elektronikus hírközlési ágazatban biztosítsa a magánélet, a kommunikáció és a személyes adatok magas szintű védelmét. A Tanács megállapította, hogy az általános megközelítés kialakítása előtt alaposabban meg kell vitatni bizonyos kérdéseket.

A Tanács általános megközelítést fogadott el az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületére (BEREC) vonatkozó rendelet aktualizálásáról. Ez szolgál majd alapul az Európai Parlamenttel folytatandó tárgyalásokhoz.  A jelenlegi javaslat központi eleme a BEREC és a BEREC Iroda függetlensége. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a BEREC és a BEREC Iroda jelenlegi kettős rendszerét fenn kell tartani. A Tanács megállapította, hogy az új szabályokat hozzá kell igazítani az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexre vonatkozó megbízatásához, mivel a két javaslat szorosan összefügg egymással. Így az azokra irányuló tárgyalások is párhuzamosan zajlanak majd.

Az elnökség tájékoztatta a minisztereket az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexre vonatkozó tárgyalások helyzetéről. Október 25-én megtartották az első trilógust, amelyen a társjogalkotók megállapodtak az ütemtervről és kölcsönösen bemutatták álláspontjukat. Idén még egy trilógust terveznek december 6-ra. Cél, hogy a soron következő bolgár elnökség alatt 2018 júniusáig a megállapodás létrejöjjön.

Urvo Palo, a Tanács soros elnöke, Észtország vállalkozásügyi és információtechnológiai minisztere aláírtra az 5G-s hálózatra vonatkozó ütemtervet, amely a tagállamokkal egyeztetett konkrét határidőket jelöl ki az 5G-s hálózat bevezetéséhez szükséges frekvenciaspektrum harmonizációjára, és megerősíti azt a célkitűzést, hogy Európa világszinten vezető piaccá váljon az 5G tekintetében.

Végezetül a soron következő bolgár elnökség röviden bemutatta a következő félévre tervezett távközlési munkaprogramját.