18 Dec

Elégedetlenségüket fejezték ki az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás hiánya miatt a V4-országok agrárminiszterei a Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 17-i ülésén, Brüsszelben. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a kelet-európai tagállamok állampolgárait másodrendűként kezeljék a multinacionális élelmiszeripari cégek.

Az Európai Bizottság 2018 áprilisában mutatta be a fogyasztóvédelmi jogszabályokat módosító csomagját, mely a kettős minőség jelenségének kezelésére is tartalmaz javaslatokat. A jogszabálytervezetből a fogyasztóvédelemi munkacsoportban folytatott tárgyalások során nemrégiben kikerült az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető rendelkezés. A téma mezőgazdasági vonatkozásai miatt a visegrádi országok agrárminiszterei kérték a Tanács elnökségi feladatait 2019 első félévében ellátó Romániát, hogy kezelje kiemelten a kérdést, illetve, hogy folyamatosan tájékoztassa a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsot a tárgyalások fejleményeiről.

Nagy István emlékeztetett, hogy a közép-európai tagállamok illetékes hatóságainak elmúlt 2 évben végzett összehasonlító vizsgálati eredményei is igazolták a jelenség létezését, amelyet a V4-országok miniszterelnökei 2017 októberében közös nyilatkozatban ítélték el. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló 2018-as beszédében szintén megerősítette, hogy az EU egyes területein nem lehetnek hátrányosan megkülönböztetett állampolgárok. Emellett az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának előzetes felmérései szintén alátámasztják a jelenség létét.

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/hatarozott-kozos-v4-fellepes-az-elelmiszerek-kettos-minosegenek-felszamolasaert