30 Nov

A tanácsülésen Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, illetve Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára képviselte Magyarországot.

Az ülésen megállapodás született az egységes digitális portálról szóló javaslatról, amely innovatív és felhasználóbarát megoldást teremt a határokon átnyúló közigazgatási eljárások esetében, összhangban a Digitális egységes piaci stratégia céljaival.

Az ülésen mindazonáltal az iparpolitikai témák domináltak: a résztvevők az Európai Unió hosszú távú iparpolitikai célkitűzéseiről, azok megvalósításához szükséges szakpolitikai eszközökről, valamint a tagállamok és a Bizottság által javasolt kezdeményezésekről tárgyaltak. A tagállamok nagy része a Bizottság idén szeptemberben kiadott iparstratégiai közleményét egy biztató első lépésnek tekinti, de továbbra is szükségesnek tartja egy 2030-ig, illetve azon is túlnyúló időszakra vonatkozó iparpolitikai jövőkép, célok, és ezek nyomon követeséhez szükséges mutatószámok meghatározását. Az autóipar jövőjéről szóló vitában pedig tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy a digitalizáció hatalmas lehetőség, és egyben nagy kihívás a globálisan erős piaci, technológiai pozíciókkal rendelkező európai autógyártók és a velük szorosan együttműködő távközlési és IT cégek számára. Lepsényi István államtitkár ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta: Magyarország az elsők között lépett az elektromobilitás elterjesztésében; a zalaegerszegi tesztpálya pedig ehhez egyedi előnyt biztosít, hiszen nemcsak a hagyományos járműdinamikai vizsgálatok elvégzésére nyújt majd lehetőséget, hanem az önvezető és az elektromos járművek tesztelését is lehetővé teszi.

Az észt elnökség beszámolt arról, hogy az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalások eredményeként még az év vége előtt megszületett az első olvasatos megállapodás a területi alapú tartalomkorlátozás, illetve a vevő állampolgársága, lakóhelye vagy székhelye alapján történő egyéb megkülönböztetés elleni fellépésről szóló rendeletről (ún. geo-blocking rendelet). Az új szabályozás biztosítja, hogy a vevők azonos feltételek mellett tudják megvásárolni, illetve igénybe venni a másik tagállamban kínált árut vagy szolgáltatást.

Magyar felvetésre napirenden szerepelt a dohánytermékek esetében alkalmazandó uniós szintű nyomonkövetési rendszer kérdése. Ennek keretében Kecsmár Krisztián államtitkár kifejtette a bizottsági végrehajtási rendelettervezetekkel kapcsolatos eljárási és tartalmi aggályainkat, és felkérte az Európai Bizottságot, hogy a kialakult helyzetet kövesse nyomon és dolgozzon ki megoldásokat, amelyek révén a kisvállalatok is működőképesek maradhatnak.

A digitális egységes piaci stratégia végrehajtásának eddigi eredményeit foglalta össze a Bizottság részéről Andrus Ansip alelnök. Kiemelte, hogy a stratégiához kapcsolódóan a Bizottság által eddig benyújtott 24 jogalkotási javaslat közül nyolc jogi aktus már elfogadásra került, amelyek olyan kézzelfogható előnyöket jelentenek az uniós polgárok számára, mint például a roaming díjak eltörlése vagy az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetése.

Emil Karanikolov bolgár miniszter ismertette a 2018. első félévére vonatkozó uniós elnökségi programjukat, amelyben kiemelt helyet kap – többek között – a gazdasági növekedés és az Európai Unió versenyképességének erősítése is.