23 May

A Tanács megvitatja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjának és a szervezetben folyó tárgyalásoknak az állását. Az EU elkötelezett a multilaterális kereskedelmi rendszer mellett és vezető szerepet kíván betölteni a WTO modernizálásában. Ezzel együtt a helyzet sajnos továbbra is bizonytalan és a válság várhatóan tovább mélyül. Magyarország kiemelten érdekelt a szabályokon alapuló, nyitott, kiszámítható és átlátható multilaterális kereskedelmi rendszer megőrzésében, ezért támogatjuk a WTO reformját célzó uniós erőfeszítéseket.  

A Miniszterek eszmecserét folytatnak az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi kapcsolatok legutóbbi fejleményeiről és a 2018. július 25-ei Juncker-Trump közös nyilatkozat végrehajtásáról. Magyar részről fontosnak tartjuk az EU-USA kereskedelmi kapcsolatok pozitív menetrend szerinti fejlesztését és a feszültségek eszkalálódásának elkerülését. A Tanács által elfogadott tárgyalási irányelvek alapján támogatjuk a megfelelőségértékelésről szóló tárgyalásokat és az ipari termékek liberalizációját célzó tárgyalások mielőbbi megkezdését.

A Tanács tájékoztatást kap az EU-Vietnam szabadkereskedelmi megállapodás és a beruházásvédelmi megállapodás aláírására való felkészülés helyzetéről. Magyar részről támogatjuk a megállapodások mielőbbi aláírását és alkalmazását, mely várakozásaink szerint hozzájárul majd a Vietnamba irányuló magyar export további bővüléséhez és a kétoldalú kereskedelmi és beruházási kapcsolataink erősödéséhez.

Az ülést követő informális munkaebéd keretében a Miniszterek egyeztetnek a 2019. május 22-i európai tanácsi következtetések kereskedelempolitikai elemeinek utókövetéséről, így a Nemzetközi Közbeszerzési Eszközre vonatkozó javaslatról. Emellett áttekintik a folyamatban lévő kereskedelmi tárgyalások helyzetét, különös tekintettel a Mercosur országokra, Ausztráliára, Új-Zélandra, Chilére és Indonéziára.